“Квартална сцена”

Х пътуващ фестивал за изпълнителски изкуства

От 26до 29 септември 2024 г. в парк “Дъбника”, Враца

ПРОГРАМА

Всички събития са с вход свободен!

26 септември, четвъртък

18:30 ч.  – Улица Радост

Импровизирана клоунада с Маргарита Костова

Не бързайте толкова…Елате на гости на улица Радост! Ще си поиграем! Играта, която те кара да забравиш времето, да изследваш света, да учиш и решаваш проблеми. Радостта от играта… Играта е навсякъде, тя те следва дори и да пораснеш. През погледа на клоуна всичко е игра, която следва своя логика, а действието постоянно сменя своя фокус. Клоунадното представление е изградено от ситуации, в които публиката се озовава въвлечена. 

20:00 ч. – Другото лице 

Авторски огнен моноспектакъл на Пътуващ театър “Скрин”

Спектакъл използва изразните средства на огъня и танца, който говори за женската енергия, за парадкосите, които тя поражда в човека и невъзможността понякога да бъде разбрано истинското лице на силната жена. “Аз съм дракон в тялото на пеперуда. Аз съм пеперуда. Крилата ми създават ураган във друго измерение. Крилата ми, копринена рисунка на душата”

В ролите: Даниана Коева
Костюм: Калина Йорданова-KaYo
Музика: Любомир Минчев
Текст: Звездомира Георгиева

27 септември, петък

17:00 ч. – Отвъд стената – театрално приключение за глухи и чуващи деца

Детски спектакъл

“Отвъд стената” е вълнуващо театрално приключение, в което глухи и чуващи деца могат да се впуснат и изживеят заедно. Спектакълът е необикновено пътуване през един личен вътрешен свят. Свят, през който ще ни преведат две прекрасни актриси – чуващата Юлия Коларова и глухата актриса Росица Караджова. 

Режисьор и автор на текста Мила Коларова 
Сценограф Станислава Кръстева
Музика Надежда Митева
Участват Росица Караджова и Юлия Коларова
Консултанти по жестов език Силвана Павлова и Росица Караджова
Автор на плаката Гергана Станчева
Фотограф Eli Deli 

18:00 ч. – Цирково ателие за деца

С Пътуващ театър “Скрин”

19:00 ч. – Sweet Poison

Концерт

Sweet Poison изпълняват главно авторска музика стил pop-rock и alternative rock. Предстои скоро да издадат EP от 5-6 авторски песни. Вече имат официално издадени три песни: „Кристал на Самотата“; „Силна Жена“; „Заслепена от Пламъци“

На сцената ще излязат:

Анели Георгиева – ритъм китара
Габриела Радованова – Основен вокал, китара
Георги Георгиев – Соло Китара
Георги Яврийски – Барабани
Кристина Първанова – Вокал и хармонии
Петко Петков (Пецата) – баскитара

28 септември, събота

11:00 ч. – Палечка или приказка за красотата

Детски моноспектакъл на Пътуващ театър “Скрин”

„Палечка или приказка за красотата“ е куклено представление, което включва елементи от съвременни циркови техники. Добре познатата приказка на Х. К. Андерсен „Палечка“ служи за основа на спектакъла, в който са включени още и  текстове от учебника по естетика Юрий Борев. Заедно с малките зрители ще потърсим отговори на  въпросите какво е красивото.

В ролята: Даниана Коева
Музика: Любомир Минчев
Кукли: Николина Минчева
Костюм: Bagirella

18:30 ч. ХаХаХа Импро театър

Импровизационен спектакъл в кратки форми

“Кратки форми” е най-дълго играният формат от актьорите на ХаХаХа ИмПро театър. В този формат публиката се потапя за изключително кратко време в различни забавни ситуации. В него участието на публиката е нещо което можете да очаквате. Какво е ИмПро: В импро театъра няма сценарий и предварително зададени роли. Каквото и да се случи ще се случи само веднъж, само за вас и само заради вас. Буквално. Всяко ИмПро е застрашено от провал във всяка секунда. И тъкмо затова е толкова вълнуващо. Импро театъра иска преди всичко кураж и въображение. Всяко ИмПро е уникално.

Участват: Ивайло Рогозинов, Мадлен Христова, Николай Николаев

29 септември, неделя

Сетивно представление за деца и творческо ателие с Маргарита Костова 

В чудната палатка ще ви очаква един специален РАЗКАЗВАЧ и една малка заспала заедно ФЕЯ, а… ЕЯ, на която вятърът е разпилял буквите, разбъркал името и от него останало само Ейя. Тя оставила буквите от името ѝ да се разлитат насам-натам, което ѝ позволявало всеки ден да виждала света като за ПРЪВ ПЪТ! Всеки ден откривала с радост слънцето, облачетата, птичките и песните им, трввичките и цветенцата между тях… откривала и нещо много важно в света, в който живеем всички ние – обикновените и магическите създания. 

След всяко от двете представления ще се състои творческо ателие за изработка на букви.

18:30 ч.  Портокалите или любовта към… 

Улично представление за цялото семейство

“Портокалите или любовта към…” е пищно празненство в чест на човешката глупост и наивност, но в същото време говори и за това колко прекрасен може да бъде човекът в невъзможността си да постигне красотата и мечтите си. През призмата на уличната комедия авторите осмиват прекалената амбиция, лакомията, невежеството и наивността. Клоунада, музика, песни, танц и акробатика са сред основните изразни средства на актьорите, които подлагат гравитацията и пластичността си на изпитание. Всичко това се случва в непосредствена близост до зрителите – на площада, без ограниченията и суетата на театралната зала. 

Адаптация и режисура: Анастасия Събева
Сценография и костюми: Елица Георгиева
Хореограф: Александър Манджуков
Музикална среда и аранжимент: Добромир Кисьов
Текст на песента: Августина-Калина Петкова

Участват: Августина-Калина Петкова, Венцеслав Димитров и Николай Николаев

===

Фестивалът се организира от Фондация “Арт Офис” с подкрепата на Министерство на културата, Община Враца и в партньорство с Драматично–куклен театър Враца.