Logo_Izkustvo_v_dvijenieIVD

Програмата, инициирана от Фондация „Арт Офис” и Фондация „Америка за България”, стартира в началото на 2011 година. До юни 14 независими компании гостуваха със свои представления в градовете Бургас, Варна, Габрово, Ловеч, Русе, Стара Загора, Търговище, както и на два международни фестивала – „Вълшебната завеса” в гр. Търговище, фестивал за спектакли за деца, и на Международния театрален фестивал „Варненско лято”. Във Варна участниците имаха възможност да участват в специализираната програма „Шоукейс” и да се запознаят с чуждестранните гости – директори на театри и културни институти и програматори на фестивали от Гърция, Испания, Полша, Русия, САЩ, Сърбия и Хърватия.

Театралните форми и жанровете са различни. Те включиват куклени спектакли за най-малките, драматични и танцови представления, импровизационен театър, а също така и пърформънс-четене на нова българска драматургия. Артистите се срещнаха с нова и различна публика, която е любопитна и търси различните форми на театър. Във Варна изпълнителите и авторите на танцовите представления HACK и ecorche участваха в дискусия с публиката. В Русе след представянето зрителите се запознаха с участниците в проекта ProText на Сдружение „36 маймуни”.

За тези пет месеца програмата предизвика интереса на аудиторията, като й предостави възможността да види и продукция на други трупи освен местната, а спектаклите влязоха в културния афиш на градовете. Запълняемостта на залите показва това, като за някои от представленията в салоните имаше и правостоящи зрители. Участниците споделят, че натрупаният опит и осъществените контакти по време на турнетата са много полезни. За тях е важно, че успяват да покажат спектаклите си пред по-широк кръг от зрители и да удължат сценничния живот на продукцията си.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *