Кинофестивал за детска и младежка аудитория “Не на шега”

Разград е домакин на първия международен кинофестивал “Не на шега”. Събитието се организира от Фондация “Арт Офис”, със съдействието и финансовата помощ на Фондация “Обществен дарителски фонд за Разград”.

От утре до 9 ноември децата и младежите на Разград ще могат да видят напълно безплатно най-гледаните игрални, документални и анимационни филми от последните няколко години. Прожекциите ще са в новото кино на Разград “Арабелла”.

В петте поредни дни на кинофестивала ще се прожектират 11 пълнометражни и 18 късометражни филма. Между тях са “Пук”, “Лили Рибката”, “Смарт Коледа” и “Подслон”. Секцията “Различната анимация” ще включва две сборни български програми, две руски анимации и един пълнометражен аржентински филм.

В рамките на фестивала ще има ателие за анимацинно кино. В работилницата, с помощта на ментори децата ще създадат от пластелин собствена творба с измислен от тях сюжет и герои.

Работата им ще бъде заснета в кратко филмче, което ще се излъчи преди закриването на кино форума. В различни дни от фестивалната програма ще има лекции, срещи и разговори на ученици с популярни актьори от близкото минало и гости от чужбина.

За своята работа на учениците ще разказват аниматорката Радостина Нейкова, дъщерята на автора на “Тримата глупаци” Доньо Донев – Вера Донева, режисьорът и илюстратор Ясен Григоров.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *