“Зелено училище” посети общините Севлиево, Ловеч и Видин

И тази година нашето зелено училище пътува цяло лято. Артистите от Малка театрална компания – Габрово и театър „Паник бутон“ посетиха общо 10 населени места в района на Видин, Севлиево и Ловеч. Под формата на игри, ателиета и театрални спектакли на открито артистите запознаха малките си зрители с темата за опазването на околната среда и защо е важно да събираме отпадъците разделно, какво е рециклиране и как трябва да пазим природата.

Артистични приключения и игри с екологина насоченост бяха организирани в селата Градница, Сенник, Душево, Раковица, Дунавци, Ново село, Баховица, Славяни, Слатина, както и в Ловеч.

Програма

Малка театрална компания

„Зелени игри” – анимация 

Децата ще научат как могат да бъдат полезни за опазването на природата. В част от игрите участниците ще трябва да демонстрират бързината си, в други точността си, трети ще се харесат на тези с остра мисъл, но едно е сигурно – всички ще се забавляват от сърце. В игрите са включени и такива, които ще помогнат на децата да разберат колко важни са хигиенните навици и как могат да помогнат за опазването на здравето на своите общности.

„Театрална рециклажница” – ателие

В това занимание децата, с помощта на аниматорите и силата на собствената си фантазия, ще  изработват кукли и различни театрални реквизити от материали вече изпълнили основната си функция и предназначени за изхвърляне. Целта на ателието е да представи „ненужните отпадъци”, като потенциален ресурс за игра и развитие на творческото мислене.

„От кулата” – спектакъл

Куклена комедия представяща „титаничния“ сблъсък на модерния човек с природата. Спектакълът е изграден от няколко миниатюри, като историите им не са свързани помежду си, но са обединени смислово от идеята за опазване на природата. Наивният и жизнерадостен език на кукления театър дава възможност на публиката да се забавлява с перипетиите на героите, но в същото време ѝ помага да се замисли върху посочените проблеми.

Театър „Паник бутон”

“Общество за предпазване от боклучени чудовища”

Началото е с авторски песни на Константин Кучев – Косьо (познат и от “Гласът на България”). Следва детски спектакъл: “Супер отряд “Г.О.Т.И.Н.”, в който две смели деца ще се справят геройски с едно Боклучено Чудовище. А за финал – творческо ателие, вдъхновено от постановката. С помощта художник и своето чудесно въображение, децата  ще могат да пресътворят персонажите от спектакъла и да си ги отнесат у дома.

Всички събития, включени в проекта, бяха изпълнени съгласно препоръчаните мерки за социална дистанция и намаляване на риска от разпространение на Covid-19.

Проектът бе организиран от Фондация “Арт Офис” в партньорство с Общините Ловеч, Севлиево и Видин и с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура”.