“Зелено училище” с театрални игри за деца в 10 села

Зеленото училище пътува цяло лято в 10 села в района на Видин, Севлиево и Ловеч. Под формата на игри, ателиета и театрални спектакли на открито артистите от Малка театрална компания – Габрово и театър „Паник бутон” – София запознаха малките си зрители с темата за опазването на околната среда и защо е важно да събираме отпадъците разделно, какво е рециклиране и как трябва да пазим природата. 

Всички събития, включени в проекта, се изпълниха съгласно препоръчаните мерки за социална дистанция и намаляване на риска от разпространение на Covid-19, което не намали емоцията от срещата с изкуството:

Проектът се организира от Фондация „Арт Офис” в партньорство с Общините Видин и Севлиево, Регионална библиотека „проф. Беню Цонев”, Ловеч и с подкрепата на Национален фонд „Култура” и Фондация „Америка за България”.

Програма

Малка театрална компания

„Зелени игри” – анимация 

Децата ще научат как могат да бъдат полезни за опазването на природата. В част от игрите участниците ще трябва да демонстрират бързината си, в други точността си, трети ще се харесат на тези с остра мисъл, но едно е сигурно – всички ще се забавляват от сърце. В игрите са включени и такива, които ще помогнат на децата да разберат колко важни са хигиенните навици и как могат да помогнат за опазването на здравето на своите общности.

„Театрална рециклажница” – ателие

В това занимание децата, с помощта на аниматорите и силата на собствената си фантазия, ще  изработват кукли и различни театрални реквизити от материали вече изпълнили основната си функция и предназначени за изхвърляне. Целта на ателието е да представи „ненужните отпадъци”, като потенциален ресурс за игра и развитие на творческото мислене.

„От кулата” – спектакъл

Куклена комедия представяща „титаничния“ сблъсък на модерния човек с природата. Спектакълът е изграден от няколко миниатюри, като историите им не са свързани помежду си, но са обединени смислово от идеята за опазване на природата. Наивният и жизнерадостен език на кукления театър дава възможност на публиката да се забавлява с перипетиите на героите, но в същото време ѝ помага да се замисли върху посочените проблеми.

Театър „Паник бутон”

“Общество за предпазване от боклучени чудовища”

Началото е с авторски песни на Константин Кучев – Косьо. Следва детски спектакъл: “Супер отряд “Г.О.Т.И.Н.”, в който две смели деца ще се справят геройски с едно Боклучено Чудовище. А за финал – творческо ателие, вдъхновено от постановката. С помощта художник и своето чудесно въображение, децата  ще могат да пресътворят персонажите от спектакъла и да си ги отнесат у дома. 

„Зелено училище” ще спре на: 

  • 27 юни в с. Младен, Община Севлиево – 11ч.
  • 11 юли в с. Агатово, Община Севлиево-11ч.
  • 12 юли в с. Богатово, Община Севлиево – 11ч.
  • 18 юли в с. Йоглав, Община Ловеч – 11ч.
  • 18 юли в, с. Синаговци, Община Видин – 10:30 ч.
  • 18 юли в с. Буковец, Община Видин – 17:00 ч.
  • 19 юли в с. Кошава, Община Видин -10:30 ч.
  • 25 юли в с. Малиново, Община Ловеч – 11 ч. 
  • 8 август в с. Пресяка, Община Ловеч – 11ч. 
  • 9 август в с. Чавдарци, Община Ловеч – 11ч.