Срещи в танца

СРЕЩИ В ТАНЦА е съвместен проект на Фондация „Арт Офис” и холандската танцова компания „Де Стилте”, специлизирана в развитието на съвременен танц, предназначен за детски аудитории.

„Де Стилте” е един малкото постоянно съществуващи състави за съвременен танц в Европа, който се е посветил изцяло на развитието на нови аудитории и работи единствено за детски публики. Холандските танцьори са разработили специална методология, която им позволява да предлагат високопрофесионален културен продукт с характерните за съвременния танц изразни средства и пластичен език, без да подценяват (но и да поставят на изпитание) детските възприятия.

От 1 до 5 октомври в Derida Dance Center се състоя т уъркшопа по съвременен танц за детска и младежка аудитория „СРЕЩА В ТАНЦА”, ръководен от представители на холандската компания „Де Стилте”. След миналогодишния успех на уъркшопа „Възприятие отвъд движението”, те се завръщат в София, за да създадат два нови танцови дуета с участието на български артисти.

В рамките на ателието 12 танцьори работеха с холандските преподаватели върху създаването на две миниатюри, но също така и върху усвояването на методи за комуникация между изпълнителите и младата публика. Присъстващите на презентацията имаха възможност да видят резултата от 5-дневния уъркшоп, както и кратко представяне на дейността на компанията Де Стилте, една от най-пътуващите холандски танцови трупи, с повече от 20-годишен опит в развитието на нови аудитории.

Двете дуа, включени в програмата са базирани на оригинална хореография и музика на „Де Стилте” и са разработени от български танцьори.

8 май: Ана Петкова и Ина Гергинова

22 май: Бояна Радкова и Гергана Илиева

Хореограф и модератор на дискусията: Петя Мукова

Събитието се организира от Фондация „Aрт Офис” в партньорство с Derida Dance Center и танцова компания „Де Стилте”. Проектът е финансиран от Столична програма „Култура” на Столична община за 2015 г.