Jazz Migration – Три пиано концерта

 

JM-page-cover-VARNA

През април Варна ще бъде домакин на колекция от три концерта, обединени под заглавието „JAZZ Migration”. Обединяващата линия са тримата пианисти, живеещи и активно творящи извън България. „Джаз мигрантите“ са Събин Тодоров, Константин Костов и Димитър Бодуров, които ще представят в залата на Радио Варна най-новите си албуми, предлагащи различно звучене и облик на съвременния български джаз. Всяка една от концертните програми се отличава с индивидуална интерпретация на уникалната фолклорна традиция на страната ни. Попили европейски традиции и опит, те се връщат в родината, заедно с мигриращите птици, за да донесат български джаз със световно звучене.

„JAZZ Migration” е проект, имащ за цел да фокусира вниманието върху процесите на обратен „внос” на артистичен потенциал от Европа към България, които кореспондират с актуалните тенденции в съвременното общество за привличане на таланта в културните процеси на страната ни. Цикълът от концерти ще представи приноса, който българската музикална традиция има в развитието на съвременните джазови форми.

Концертите ще се проведат в три последователни петъка на април (13, 20, 27) от 19:00ч. в Залата на Радио Варна. Билети с цена 10лв. ще могат да се закупят на място един час преди концерта, а скоро и онлайн.

─ ━─ ━─ ━─ ━─ ━─ ━─ ━─ ━─ ━─ ━─ ━─ ━─ ━─ ━─ ━

БОДУРОВ ТРИО 13 април, 19:00ч.
Димитър Бодуров, пиано
Михаил Иванов, бас
Борислав Петров, барабани

През 2016-та Бодуров трио празнува 15 години на сцена. Основател на групата е джаз пианистът и композитор Димитър Бодуров (1979), който от 2000-та живее и твори в Холандия. Той е лауреат на няколко джаз конкурса в Холандия, както и в Монтрьо (Швейцария) и Париж (Франция). Концертира из Европа, Израел и България. Групата има издадени 4 албума за Новержки и Холандски лейбъли както и за собствения лейбъл на Бодуров OPTOMUSIC.
В последения им албум Stamp around (2015) те не�изневеряват на уникалния си стил, основан върху�диалог между джаза и българския фолклор. Основа на композициите са семпли (аудио фрагменти) от различни фолклорни записи както и богатите на вариации песни и ритми характерни за българския фолклор.
Нюйоркското списание All about Jazz пише за групата: „В основата на тази серия от композиции на Бодуров стоят впечатляващи и приятни за слушане музикални взаимодействия между джаза и българския фолклор. Наистина страхотен звук!
www.bodurovtrio.com

─ ━─ ━─ ━─ ━─ ━─ ━─ ━─ ━─ ━─ ━─ ━─ ━─ ━─ ━─ ━

СЪБИН ТОДОРОВ ТРИО 20 април, 19:00ч.
Събин Тодоров, пиано
Веселин Веселинов-Еко, бас
Димитър Семов, барабани

Родом от Бургас, Събин Тодоров(1966) живее и твори в Брюксел (Белгия) от 1997. Активен джаз музикант и композитор, издал е девет компакт диска с белгийски и български джаз музиканти. Концертира редовно в Европа и Скандинавия

За тази серия концерти, Събин ще сподели сцена с любими български музиканти Веселин Веселинов- Еко и Димитър Семов. Те ще представят нова музика на Тодоров силно повлияна от българския фолклор и джаза.

https://www.youtube.com/watch?v=QdS6ZY9-uEM

https://www.youtube.com/watch?v=bGeYr3bcL5A

─ ━─ ━─ ━─ ━─ ━─ ━─ ━─ ━─ ━─ ━─ ━─ ━─ ━─ ━─ ━

КОНСТАНТИН КОСТОВ ТРИО 27 април, 19:00ч.
Константин Костов, пиано
Димитър Карамфилов, бас
Христо Йоцов, барабани

Константин Костов(1979) намира своя път от родната си Враца до големите световни сцени. От 2000та живее в Мюнхен, където завършва консерваторията и в момента е преподавател. През 2003 е отличен с Grand Prix-Gasteig Competition а през 2010 г. печели втора награда и награда на публиката на конкурса Terem Crossover Competition в Санкт Петерсбург. Концертирал е в Европа, Русия и Япония на престижни фестивали като Sapporo Jazzfest, Blue Note-Nagoya, Stainway Jazzfest и други. През 2017та издава последния си албум Consolation за DK Records.

https://soundcloud.com/konkon-2/song-for-the-cherry-konstantin

Цикълът от концерти се организира от Artoffice Bg в партньорство с Фондация Сидея, Радио Варна, MentholHYPE Communication и е финансиран от Фонд „Култура” на Община Варна.