Градски Истории

С този проект фондация „Арт Офис” осъществява сътрудничество между Варна, София и Велико Търново, в което независими артисти от трите града представиха своя поглед към градските пространства, чрез различни изразни средства в сферата на визуалните, пърфрормативните и музикалните изкуства.

Градски истории 1

10253980_722068591255096_6750592561682230491_n

Забавни истории, тъжни истории, мъдри истории – всички ние имаме истории, които да разкажем, но често нямаме време да наблюдаваме и слушаме. Сред колективната мания на бързане и скорост, „Градски истории” е проект, който ще отваря пространства за преосмисляне на колективната памет на Варна. Идеята е да се създаде автентично преживяване за публиката чрез свързване с реални лица, реални гласове, лични истории – градът, такъв какъвто е. Пет творчески екипа ще ги разкажат чрез различни изразни средства в сферата на визуалните, пърфрормативните и музикалните изкуства.

„Градски истории” е проект, чиято цел е изграждането на платформа за сътрудничество между организации и артисти от Варна, Велико Търново и София. Форматът е уникален за страната и ще подпомогне създаването на 5 пилотни артистични проекта, които да активират сетивата (зрителни и слухови) на публиката към градското пространство. Екипите са сформирани между варненски артист и негов колега от един от другите два града, като творческото предизвикателство пред тях е да намерят пресечна точка между познато и непознато, вътрешен свят и градска среда, старо и ново, традиционно и модерно. Кои са те?

Първото събитие от проекта, чийто старт ще бъде на 19.07.2015 (неделя) от 19 часа, ще огласи площад Св. св. Кирил и Методий пред Културен и туристически информационен център Варна, като в рамките на една седмица ще слушаме програмата на boogie.fm. Софийската онлайн радиостанция ще звучи в сърцето на Варна – пред Козирката. Емблематичното пространство, свидетел на безброй срещи, раздели, запознанства и изтървани автобуси, ще бъде новият дом на boogie.fm – радиостанцията, която излъчва буги 24/7. И не говори за това.

Проектът разказва за връзката между Добо Мързов и Ramsey Hercules, между Варна и София, между варненци и софиянци. Връзката между всички нас, гражданите на нова България, които обичат градската им среда да бъде удобна, приятна, да свързва хората. Както го прави музиката.

Добо Мързов (Варна) и Ramsey Hercules (София) са меломани, музиканти, диджеи, колекционери на грамофонни плочи, радиоводещи. Преди всичко обаче са приятели. И се чувстват еднакво добре и във Варна, и в София.

  • Добо Мързов – радиоводещ от Варна и RAMSEY HERCULES – софийски диджей, продуцент, саксофонист, диско специалист, радио броудкастър, колекционер на грамофонни плочи и отявлен ценител на бирата;
  • арх. Борислав Игнатов от варненското архитектурно студио „Бигнатов архитектс” и арх. Ивайло Петков от Група Град – София;
  • Мирослав Йорданов – хореограф, познат на варненската публика с танцовите си представления в областта на съвременния танц и Галина Борисова – преподавател, артист и хореограф на свободна практика от София;
  • Нено Белчев – видео-артист и един от създателите на фестивала за видео арт „Видеохолика” и Стоян Илев – художник от Велико Търново и докторант на Великотърновски университет
  • Светлозара Христова – културолог и един от инициаторите на Международния фестивал за мултидисциплинарни музикални проекти „РАДАР” и др.

Проектът се реализира от фондация „Арт Офис” с подкрепата на фонд „Култура” на Община Варна и програмата „Изкуство в движение”, финансирана от фондация „Америка за България”. Специални благодарности към Културен и туристически информационен център – Варна.

Градски истории 2

aa2f9f6034a7c8b46beb8c7f1c0d726b

В „Градски истории 2” бяха включени два екипа, съставени от по двама артисти от различни сфери на изкуството, базирани във Варна и София. Чрез собствените си изразни средства, те изградиха авторски намеси в градската среда. Тема на тяхната работа бяха личните истории, преживявания и собствените гледни точки, свързани с Варна.

„off /on” : Стрийт арт проект

„off /on” условно противопостави  представите за „високата култура” и субкултурата.  Резиденция  и изложба в класическа галерийна среда смесват и трансформират тези концепции.

Проектът  изследва субкултурния феномен на уличното изкуство като индикатор за социален нихилизъм  и/или израз на будно гражданско общество.  Той условно противопоставя  представите за „високата култура” и субкултурата, като  чрез резидентна програма  и изложба в красическа галерийна среда смесва и трансформира концепциите. Уличното изкуство  като протест и /или ирония навън в градска среда и  академично –сериозно поставено в строгата галерийна рамка. Дискурсът между идентичностите във визуалния език, диалектиката на художествените и естетически представи за съвременното изкуство , дават възможност на публиката да разсъждава върху поставените въпроси, а  и да се забавлява наблюдавайки непосредствено създаването на творбите.

Куратор Алекси Иванов

Участват: Александър Мачев, Николай Чакъров

За артистите

Александър Мачев (1992, р. Свищов). Живее в София.

Интересува се от графити и визуални изкусттва. Рисува последователно като част от това движение в България вече 8 години, като в този период има кратки прекъсвания. Взимал е участие в национални графити фестивали и конкурси като на един от тях заема първо място. От 3 години живее в София, където е активен художник и допринася за разнообразието на графити стилове в столицата. Обича да пътува в страната и чужбина като не пропуска възможност да го съчетава с рисуване и общуване с нови интересни хора.

Николай Чакъров (1996, р. Варна). Живее във Варна. Стилът му на рисуване е силно повлиян от комиксите и анимационните филми от 90-те години на 20-ти век. Занимава се с рисуване от ранна детска възраст като интересите му в областта на уличното изкуство и графитите е от около 4 години, като активността му в сферата е постоянна. Освен с рисуване се занимава любителски и с фотография. Рисува по различни проекти с артисти от страната и чужбина. Предстои му започване на висшето му образование в ТУ-Варна в специалност „Индустриален дизайн”.

Куратор

Алекси Иванов (1988, р. Варна). Живее във Варна. Част от творческия колектив ФАМОУ. Занимава се активно с рисуване на стенописи и обекти в градска среда. Участник в множество международни фестивали за градско изкуство в страната и чужбина. През 2015 курира графити и стрийт арт изложба в ГХГ – Варна в рамките на младежки фестивал в града.

КулТуризъм: Из Варна с гид

Със Симеон Лютаков и Стефан А. Щерев

Двама популярни актьори с интереси и опит в театъра и киното представиха на публиката личната си интерпретация на някои от знаковите за Варна места. Показаха своите кътчета по маршрути, начертани от техните спомени, преживявания, мечти, памет за града.

Забавни истории, тъжни истории, мъдри истории – всички ние имаме истории, които да разкажем, но често нямаме време да наблюдаваме и слушаме. Идеята на „КулТуризъм” е да се създаде автентично преживяване за публиката чрез свързване с реални лица, реални гласове, лични истории – градът, такъв какъвто е. Двама популярни актьори Симеон Лютаков и Стефан А. Щерев ще ни разкажат техните спомени, преживявания, мечти и памет за Варна по места и маршрути, избрани от тях, споделяйки общата си принадлежност към градската среда.

За артистите

Симеон Лютаков (1972, р. Русе). Живее във Варна. Познат на публиката от сцената на Драматичен театър „Стоян Бъчваров”, Варна, където участва в пиесите „Казимир и Каролине”, „Вестникар ли?”, Докторът от „Палата № 6”, „Ричард ІІІ”, „Макбет”, „Една нощ навън”, „Камината” и други. През 2011 година се снима в сериала „Седем часа разлика”, където се превъплъщава в ролята на прокурора Иван Иванов.

Стефан Щерев (1974, р. София). Живее в София. Инициатор и съосновател на няколко проекта за развитие на съвременния танц и театър като: „Антистатик – Фестивал за съвременен танц и пърформанс”, Нощ на театрите. Кариерата му в киното започва през 1992г. във филма „Лошо момче” (реж. Георги Попвасилев) и продължава с роли в „Прогноза” (реж. Зорница София), „Мисия Лондон” (реж. Димитър Митовски), „Джулай” (реж. Кирил Станков), „Живи легенди” (реж. Ники Илиев), „Събирач на трупове” (реж. Димитър Димитров). Познаваме го и като телевизионен водещ на предавания по Нова телевизия и БНТ. Работил е с Дойферт & Плишке, Алън Гуд, Ксавие Ле Роа, арт група „Лигна”, Томи Янежич и много други.

Куратор на „Градски истории 2”: Петра Димитрова

Проектът беше финансиран от Фонд „Култура” на Община Варна и се изпълни от Фондация „Арт Офис” с подкрепата на Програма „Изкуство в движение” финансирана от Фондация „Америка за България”.

Партньори: Галерия „Буларт”, Фондация „Рая Георгиева”, Галерия „Графит”, Клуб „Ментол”.

Градски истории 3

fb-cover (1)

През 2017 проектът “Градски истории” гостува на:

RADAR FESTIVAL BEYOND MUSIC и КЛУБ МЕНТОЛ

Артистите от резиденцията “Архитектура на изчезването”, бяха част от RADAR FESTIVAL BEYOND MUSIC,  По време на подготовката те работиха по своя проект с кинетична камера, а резултатът от работата им ще беше представен на 4-ти август от 18:00ч. в Галерия Графит с вход свободен.

Искра Иванова – пърформър
Виктор Проданов – звук
Петко Танчев – визуализации,
Светлозара Христова – артистичен сътрудник

ZENITH QUARTET – КЛУБ МЕНТОЛ, на 3-ти август от 22 ч.

Концертът е част от проекта „Градски истории”3, който насърчава творчески колаборации между варненски артисти и техни колеги от други градове.
Дуото Зенит изсвиряиха нови авторски пиеси, включени в следващият албум на китаристите Георги Илиев и Чавдар Гочев.
А съвместната работа с басиста Венцеслав Марков и барабаниста Димитър Семов през годините доказа, че дава своите резултати.
И двамата лидери с китари имат различни и същевременно много еднакви музикални и стилови търсения. Те често им отварят нови мелодични хоризонти.

Чавдар Гочев (Чарли) – китара
Георги Илиев –китара
Венцеслав Марков – бас китара
Димитър Семов – барабани и перкусии

Проектът „Градски истории“ на Фондация „Арт Офис“ насърчава творчески колаборации на варненски сртисти с техни колеги от други градове.
„Градски Истории 3“ се осъществява в партньорство с RADAR Festival Beyond Music, Клуб Ментол и Галерия „Графит“.