Разговор безкраен. Проектът: Македония

„Разговор безкраен. Проектът: Македония“ е театрално представление вдъхновено от актуалната обществена и политическа обстановка между България и Република Северна Македония. Публичният дебат от двете страни на границата е винаги емоционален и често засягащ чувствителни места, които провокират нестихващи спорове. Как всичко това се отразява на обикновеното ни общуване, на приятелствата, работните контакти, творческите колаборации, изобщо взаимоотношенията ни като хора и съседи? Това са само част от привидно простичките въпроси, които екипът на спектакъла си поставят и се опитват да дебатират и с публиката. Те обаче предизвикват най-неочаквани реакции.

С похватите на импровизационния и игровия театър, вербатим техники и клоунадата артистите Мартина Троанска и Марин Джишев, заедно с режисьора Тони Карабашев се впускат в едно предизвикателно изследване на техните собствени преживявания, на събития от двете страни на границата, на медийни коментари, политически  реакции и рефлексиите на хората върху всичко това.

За екипа

Тони Карабашев е актьор, режисьор и един от основателите на „ХаХаХа Импро театър“. През 2007 г. завършва НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ в класа на проф. Крикор Азарян и доц. Тодор Колев. Усъвършенства актьорските си умения в САЩ, по-конкретно уличен театър. Той е интердисциплинарен актьор-импровизатор.

Мартина Троанска е актриса с интереси в театъра и киното. Родена е в София и през 2020 година актьорско майсторство в класа на доц. Пенко Господинов в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“. За дебюта си на театралната сцена е номинирана за ИКАР 2019 за дебют, а през настоящата година е отличена и с номинация ИКАР за главна женска роля в моноспектакъла „Издишане“ с реж. Стоян Радев в Театър 199 „Валентин Стойчев“.

Марин Джишев е актьор на свободна практика, роден в Република Северна Македония, където през 2017 г. се дипломира във филологическия факултет „Блаже Конески“в специалност „Обща и сравнителна литература“. През 2021 г. печели трето място на наградите по дублаж (China Cultural Center in Sofia Dubbing Contest – 2021). През 2023 г. се дипломира в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ в класа на проф. Иван Добчев. Участва в спектаклите на ТР „Сфумато“, „ПлатнOFF“, „Апокриф“ и „Нова библия“.

Представление на Мартина Троанска и Марин Джишев
Режисьор Тони Карабашев
Сценография и костюми Елица Георгиева
Мултимедия Яна Василева
Композитор и музикална среда Добромир Кисьов
По идея на Анастасия Събева

Продукция на Фондация „Арт Офис” в партньорство с РЦСИ „Топлоцентрала” и ХаХаХа Импро театър.

Проектът е финансиран от Министерство на културата, Столична Община чрез Столична програма „Култура“ 2023, и се осъществява със съдействието на Културно-информационния център на Република България в Скопие