Работилница: Изкуство чрез жестов език

Фондация „Арт Офис” в партньорство с Театралния департамент на НБУ и италианската културна асоциация „Фаториа Витадини“ от Милано организираха четиридневен уъркшоп за усвояване на нови подходи в прилагането на жестовия език в изкуството.

Дейностите включваха работа в смесени формации между глухи и чуващи артисти, като в диалога с глухите хора се потърсят възможности за включване на жестовия език в театърлните форми, както и в други сфери на изкуството.

Лектори

Рита Маза – основен лектор и водещ на уъркшопа. Тя е актриса и пърформър, която дели времето си между Милано и Берлин. Глуха по рождение, тя се фокусира върху изнасянето на лекции и уъркшопи, които запознават аудиторията с принципите на комуникацията с жестов език. Фаториа Витадини я кани за артистичен директор на Фестивала на тишината и в момента Рита, заедно с основния състав на танцовата компания, е отговорна за програмацията му.

Митко Якимов – основен лектор и водещ на уъркшопа. Той е актьор, част от българската глуха общност и използва основно жестов език. Той играе в постановките „Ковачи” и „Вишневи сестри” на режисьора Възкресия Вихърова, както и в „Двама бедни румънци, говорещи полски” на Десислава Шпатова, като в спектаклите участват и чуващи актьори.

Ашод Дерандонян е консултант по проекта. Той е с практическа глухота от 2 годишна възраст и е част от българската глуха общност. Той работи в областта на застъпничеството за правата на глухите хора в България и българския жестов език.

Събитието се проведе в Нов български университет, като в програмата бяха включени публична дискусия и открито представяне на резултатите.

С превод от и на жестов език. Уъркшопът е част от проекта „Повишаване професионалния капацитет на глухи артисти и насърчаване работата в сборни формации“, финансиран от Столична програма „Култура” 2019 г.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *