Обединени чрез изкуство: среща на различните общности

Конференция в рамките на проекта „Обединени чрез изкуство“

Дати: 15 и 16 март
Час: 10:00 – 17:00 ч.
Място: Галерия „Сердика“, Женски пазар

Модератори: Яна Генова и Нели Стоева

На 15 и 16 март от 10 ч. до 17 ч. в галерия „Сердика“ (Женски пазар) ще се състои първият етап от проекта „Обединени чрез изкуство“. Двудневният форум ще постави началото на събиране на колекция от артистични практики за работа с различни общности, за интегрирането и по-интензивното участие на разнородни групи в културните процеси на града.

Първата част от по-мащабната инициатива включва конференцията в средата на март, в която участие ще вземат български артисти и културни оператори, които чрез творческа дейност правят опит да компенсират различни видове социално неравенство, да премахнат фокусирането върху етнически, религиозни, социални и физически различия. Специалните гости Алексис Джонсън и Мег Бадорек-Мишчук от Великобритания  ще бъдат основни лектори. Те ще представят опита си в сферата на приобщаването и работата с различни общности.

Мег Бадорек-Мишчук е сред ръководителите на Middle Child Theatre, чиято типична дейност е да разширява театралното преживяване до пълния комфорт на аудиторията. В техните представления публиката може да действа напълно свободно по време на това, което трупата определя като гиг-театър.

Алексис Джонсън е част от екипа на артистичната група Walk the Plank, която близо 30 години създава градския парад в Манчестър и събира на едно място художници, театрални артисти, пиротехници и инженери, включвайки представители на различни местни общности.

Срещата през март в София ще се превърне в своеобразно отворено пространство за споделяне на идеи и опит, в което всеки от участниците ще разкаже повече за специфичния си подход, за практическите техники, за предизвикателствата, за конкретните ефекти и ползи.

Проекти, свързани с деца в риск, възрастни хора, мигранти, малцинствени групи, хора в неравностойно положение и местни общности ще представят Снежина Петрова („Медея“), Християн Бакалов (PURE), Стефан А. Щерев (Квартално радио), Възкресия Вихърова (Премълчаното разказано), Fine Acts, Наталия Цекова, Ашод Дерандонян (Заслушай се), Васил Спасов (Театър „Цвете“), Малка Театрална Компания – Габрово, Мануела Саркисян (Джобни чародейства), Павилион 19, Деница Езекиева  (Изкуство в контейнер), Елена Панайотова (Театрална академия за деца в риск, Широка лъка), Неда Соколовска (Vox Populi), Зравко Петров (Historical Routes Sofia).

Заключителният етап на „Обединени чрез изкуство“ ще бъде създаването на „пътеводител“ за разнообразните практики на работа с отделни общности в България и Европа. Подобна карта ще даде по-широка видимост и ще освети някои добри примери, които спомагат за повишаването на толерантността в обществото. Пътеводителят ще бъде представен през май и ще бъде достъпен онлайн.

Проектът „Обединени чрез изкуство“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Столичната община Програма „Европа“ 2019 от Фондация „Арт офис“, в партньорство с район „Възраждане“-СО.

Print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *