Шарено петле 2019

От 4 до 8 юли 2019 Плевен за втори път бе домакин на кукления форум, който през миналата година силно заяви мястото си в културния календар на града.

Макар да продължава традициите на прочутия в миналото  „Хора и кукли”, „Шарено петле” се старае да си създаде и свой собствен облик. Той представи част от най-добрите продукции от изминалия театрален сезон, като се стремеше да задоволи интереса на различни възрастови групи – от най-малките зрители до по-зрялата аудитория.

Въпреки че е национален по характера си, фестивалът предлага  поглед и към някои тенденции в световния театър, като традиционно програмира спектакли на чужди режисьори в български трупи и представя  едни от най-пътуващите в чужбина български куклени заглавия.

През тази година афишът включи  11 прояви в продължение на пет дни, като събитията се състояха в различни пространства на Драматично-куклен театър „Иван Радоев”, както и  на открито пред него.

бяха са култовият мюзикъл „Авеню Кю” на Столичния куклен театър, независимите спектакли „Аз, Сизиф” и „Кокошка с брошка”, всеки  от които е имал няколко десетки участия във фестивали на три континента, носителят на тазгодишната наградата „Икар” за куклено изкуство „Филифьонката, която вярваше в бедствия” по Туве Янсон, както и иновативната по форма и съдържание инсталация на Християн Бакалов PURE.  

Най-малките зрители с интерес се включиха в интерактивни представления и ателиета за изработка на кукли.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *