„Приказки от дърво – уъркшоп за куклени артисти”

img_2339

На 1 и 2 октомври от 17 ч. в залата на ОКИ Дом на културата „Красно село” се състояха премиерните представления на „Вихрогон” и „Каквото дядо направи, все е хубаво”. Куклите и декора в спектаклите бяха създадени изцяло от естествени материали, а артистите имаха задачата да въплътят в сюжета и темата за опазването на околната среда.

В рамките на десетдневния уъркшоп шведският актьор и режисьор Стафан Бьорклунд и сценографът Енид Бьорклунд демонстрираха пред българските куклени артисти своя метод на работа, както и иновативните си идеи за екологично възпитание на най-малките. Резултатът от ателието, което се проведе на два етапа от юни до септември, са новите спектакли за деца на Театър „Сириус” и Малка театрална компания, създадени в общ процес с шведските артисти.

„Каквото дядо направи, все е хубаво”

Режисура: Емил Йорданов

Сценография: Инид и Стафан Бьорклунд

Костюми: Инид Бьорклунд

Муз. оформление Емил Йорданов

По идея на: Стафан Бьорклунд

С участието на: Десислава Йорданова, Георги Тенев

„Каквото дядо направи, все е хубаво” е спектакъл по едноименната приказка на Х.К. Андерсен. Това е една смешна история за баба, дядо и тяхното конче… Или по-скоро е история за  доверието и любовта… А може би е история за хубавото и ПО-хубавото? Елате да потърсим отговора заедно!

„Вихрогон”

Режисьор: Илиян Стоилов

Участват: Петя Каменова, Анета Танева, Илиян Стоилов

Една история за един кон – кон – Вихрогон,

За едно забравено село с последните баба и дядо, останали в него.

Една история за това как от една семка цялата земя може да се превърне в райска градина.

История за любовта, която дава криле  и за това, че не е безсмислено да се гони вятъра.

Уъркшопът се реализира от Фондация „Арт Офис”, в партньорство с ОКИ „Дом на културата Красно село” и театър „Стафан Бьорклунд” – Швеция. Проектът е финансиран от Столична програма „Култура” на Столична община за 2016 г.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *