23. Международен театрален фестивал “Варненско лято”

23-ти МЕЖДУНАРОДЕН ТЕАТРАЛЕН ФЕСТИВАЛ ВАРНЕНСКО ЛЯТО

1-11 ЮНИ 2015 

 

VS_15_POSTER_BG_01_preview

Фондация „Арт Офис” е партньор на Международния театрален фестивал „Варненско лято”, който традиционно се провежда през юни, в организирането на Шоукейс на български спектакли. Някои от най-интересните и мобилни постановки за сезона се представят  пред специално поканени чуждестранни гости (директори на фестивали, селекционери, критици и журналисти). Целта е запознаване с постиженията на българските театрални творци, промотиране на българската култура и нейното разпространение извън националните граници. Спектаклите са подбрани с оглед на тяхната комуникативност в международен контекст, високо художествено качество, жанрово разнообразие.

За фестивала

Поредното 23-то издание на международния театрален фестивал „Варненско лято“ ще се проведе от 1 до 11 юни на сцените на ТМПЦ – Драматичен театър, Държавен куклен театър, Градска художествена галерия „Б. Георгиев“, Галерия „Графит“ и др.

Фестивалната програма се стреми да покаже най-доброто от българската сцена през изминалия сезон, интересни чужди трупи, специално поканени за фестивала арт-събития (представления от театри-юбиляри, концерти, прожекции на спектакли, студентски театър). Фестивалните събития са програмирани в четири модула: „Българска селекция“, „Международна селекция“, „Програма Шоукейс“ и „Паралелна програма“.

Варненските зрители ще имат възможността да избират между новите заглавия от българската и световна драматургия,   както и познати автори като Вазов, Лорка,  Ануи, Уескър и др.

Поканените спектакли от чужбина показват различните лица от съвременния световен театър. Чрез «Орхидеи» и «60те: златните години» за първи път в България ще гостуват спектакли на знаменития италиански режисьор Пипо Делбоно и на чешкия режисьор Ян Микулашек. Също така ще имате възможност да видите холандското представление “Жизнено пространство“, вдъхновено от филмите на Бъстър Кийтън, както и танцовия дует „Дистанция“ на Луис Марафа и Антонио Кабрита с номинация за най-добра хореография в Португалия. В програмата на фестивала са включени също вълнуващите театрални продукции, излъчвани по сателит, от програмата на „Национален театър Лондон на живо“ и множество съпътстващи събития, които са гаранция за празнична атмосфера, фестивален дух и качествена провокация към публиката.

Организатор на фестивала е Фондация „Международен театрален фестивал Варненско лято“, а негови съорганизатори са Министерство на културата, Община – Варна, Българска асоциация за театър.

Следете ни на: www.theatrefest-varna.org