Сцена в парка – Варна

Пътуващият фестивал за изпълнителски изкуства “Квартална сцена” пристигна във Варна. На 12 и 13 септември в парк “Възраждане” се случват театрални представления, детски ателиета и още много други приятни изненади. Достъпът за всички малки и големи е безплатен.

ПРОГРАМА

Събота, 12 септември, с Куклен театър “Мале-мале”

10:30 – “Балон като слон”, детски интрактивен спектакъл със сапунени мехури на Коле Китанов

Със своята магия и пъстроцветен чар сапунените мехури винаги са любима игра на децата. В това шоу главните герои се раждат на мига от сапунената пяна. Чрез различни номера, състезания и игри, балоните разкриват тайните си, потапяйки децата в невероятния свят на слона балон и неговите причудливи приятели.

11:30 – Творческо ателие за сапунени мехури 

Децата ще имат възможност сами да пробват да направят някои от фокусите и фигурите част от спектакъла. 

17:00 ч. – „Патиланско царство”, детски спектакъл

Децата ще се впуснат в царството на патилата водени от героите на Ран Босилек. Не пропускайте писмата на Патиланчо, които оживяват с куклите на театър Мале-мале! Много смях, бели и приключения ви очакват в царството на Баба Цоцолана.

18:00 ч. – Творческо ателие за изработка на театрални кукли 

Децата, с помощта на родители, баби и дядовци, и под ръководството на артистите, ще създадат ръкавични кукли вдъхновени от героите в представлението.

Неделя, 13 септември с Малка театрална компания

10:30 – „От кулата”, детски спектакъл

Куклена комедия представяща „титаничния“ сблъсък на модерния човек с природата. Спектакълът е изграден от няколко миниатюри, като историите им не са свързани помежду си, но са обединени смислово от идеята за опазване на природата. Наивният и жизнерадостен език на кукления театър дава възможност на публиката да се забавлява с перипетиите на героите, но в същото време й помага да се замисли върху посочените проблеми.

11:30 – Театрална рециклажница (творческо ателие)

В това занимание децата, с помощта на аниматорите, своите родители и най-вече силата на собствената си фантазия, ще изработват кукли и различни театрални реквизити от материали, вече изпълнили основната си функция и предназначени за изхвърляне. Целта на ателието е да представи „ненужните отпадъци”, като потенциален ресурс за игра и развитие на творческото мислене.

17:00 – „Каквото направи дядо все е хубаво”, детски спектакъл 

Една история за най-хубавото нещо в живота – любовта. „Каквото дядо направи” е спектакъл, предназначен за цялото семейство. В него зрителите ще могат да видят различни видове кукли – естрадни, мимиращи и ипровизирани – което прави представлението още по-пъстро и атрактивно.

18:00 – Куклена ферма (творческо ателие)

Зад това странно име се крие умението да превърнеш най-обикновен зеленчук в марионетка – една от най-пленителните театрални кукли. В ателието участниците ще научат как с няколко лесни за изпълнение стъпки, могат да сторят това и ще изработят първите си кукли. Внимание, ателието е само за деца и възрастни, които поне за малко могат да забравят принципа „Не си играй с храната!”.

Събитието се организира от Фондация „Арт Офис” в партньорство с ТюнЪп и Фондация „Асоциация Информбюро” и с подкрепата на район Младост. Проектът е финансиран от Фонд “Култура” към Община Варна.