Квартална сцена в Северозапада – Видин и Белоградчик

Пътуващият фестивал за изпълнителски изкуства “Квартална сцена” пристигна в Северозападна България с програма в Белоградчик и Видин. От 1 до 4 октомври в двата града се проведоха театрални представления и детски ателиета с участие на множество независими артисти.

Програма

„Хитрата лисанка”, детски спектакъл на фондация „Арте Вива”

Хитрата Лисанка си живее добре – хем си мързелува, хем си добрува! И винаги успява да се измъкне. Пътешества си от приказка в приказка и … изобщо не се притеснява, че предава най-добрия си приятел, че е несправедлива или безсърдечна. Но … „който хитрува, трябва да си пази опашката“. Ще успее ли Лисанка да я опази? Ще замете с нея пак следите или ще си получи заслуженото?

В драматизацията са включени приказките: „Болен – здрав носи“, „Три хитринки“, „Косе – Босе“, „Врабчето и Лисицата“ и „Вълкът и Лисицата“.

Продължителност: 40 мин. 

Творческо ателие „Кукли от прежда” с театър „Арт Ленд” 

С помощта на математиката, с прежда и метър в ръка децата ще си направят кукла – плод на собственото им въображение. Заниманието ще даде възможност на малчуганите да приложат своите познания по смятане и ще им помогне по забавен начин да придобият нови. 

Продължителност: 50 мин.

„Мишлето”, детски спектакъл на театър „Арт Ленд”

Куклен спектакъл без думи. Четири миниатюри за приключениенията на едно мишле. То научава да споделя с другите, да не се опитва да имитира другите, а да бъде себе си, да бъде с добро сърце и най-важното – да има приятели. Забавно и динамично куклено представление.

Продължителност: 40 мин.

Творческо ателие „Меки кукли” с театър „Арт Ленд” 

С помощта на артистите децата ще сми ще могат да си направят кукли и фигурки от плат. 

Продължителност: 50 мин.

„Каквото направи дядо, все е хубаво”, детски спектакъл на Малка театрална компания

Една история за най-хубавото нещо в живота – любовта. „Каквото дядо направи” е спектакъл, предназначен за цялото семейство. В него зрителите ще могат да видят различни видове кукли – естрадни, мимиращи и ипровизирани – което прави представлението още по-пъстро и атрактивно.

Продължителност: 45 мин.

„Творческа рециклажница”, ателие с Малка театрална компания

В това занимание децата, с помощта на аниматорите, своите родители и най-вече силата на собствената си фантазия, ще изработват кукли и различни театрални реквизити от материали, вече изпълнили основната си функция и предназначени за изхвърляне. Целта на ателието е да представи „ненужните отпадъци”, като потенциален ресурс за игра и развитие на творческото мислене.

Продължителност: 50 мин.

Творческо ателие „Куклена ферма” с Малка театрална компания

Зад това странно име се крие умението да превърнеш най-обикновен зеленчук в марионетка – една от най-пленителните театрални кукли. В ателието участниците ще научат как с няколко лесни за изпълнение стъпки, могат да сторят това и ще изработят първите си кукли. Внимание, ателието е само за деца и възрастни, които поне за малко могат да забравят принципа „Не си играй с храната!”.
Продължителност: 50 мин.

„Супер отряд “Г.О.Т.И.Н.”, детски спектакъл на театър „Паник Бутон” 

Началото е с авторски песни на Константин Кучев – Косьо. Следва детски спектакъл: “Супер отряд “Г.О.Т.И.Н.”, в който две смели деца ще се справят геройски с едно Боклучено Чудовище. А за финал – творческо ателие, вдъхновено от постановката.

Продължителност: 45 мин.

Творческо ателие за изработка на чудовища с театър „Паник Бутон”

С помощта художник и своето чудесно въображение, децата ще могат да пресътворят персонажите от спектакъла и да си ги отнесат у дома.
Продължителност: 50 мин.