Квартална сцена в Белоградчик

На 26, 27 и 28 юни пътуващата платформа за представяне на изпълнителски изкуства „Квартална сцена“ посети Белоградчишки панаир 2021. Редица независими артисти предсативаха театрални представления и включиха малките зрители в творческия процес чрез интерактивни творчески ателиета.

Събитията бяха подкрепени от програмата “Достъп” на Фондация „Арт офис“, финансирана от Национален фонд “Култура”, и програмата “Изкуство в движение”.

Програма:

ДЕН 1 – 26 юни

Разбойническа история (Уличен куклен театър Мале-Мале)

Куклен спектакъл за деца над 4 годишна възраст – на открито 

Чрез класически кукли за параван “петрушки”, много хумор и карикатурни образи се връщаме в една стара епоха и проследяваме разказ за един разбойник и едно неловко положение в което попада главният герой. Той е възпитан, учтив и вежлив, но едно негово обещание му оплита живота и създава много абсурдни и трудни препятствия. В тази магия ни водят трима разказвачи – разбойници, които от коляно на коляно предават легендата за разбойникът Вагабондо!

Работилница (Уличен куклен театър Мале-Мале)

Работилница за изработване на кукли за параван – на открито

Децата с помощ на актьорите и техните родители изработват класически  ръкавични кукли. Освен, че работят върху своята сръчност, прецизност и изобретателност, те имат възможност да научат малко повече за този вид театър, като непрекъснато общуват с актьорите от театъра. Когато куклите са готови всяко дете има възможност да даде живот на своят персонаж и да се изяви с него на сцената на театъра.

ДЕН 2 – 27 юни

Голямото жабешко пътешествие (Пътуващ театър “Скрин”)

Семейно представление – на открито

“Голямото жабешко пътешествие” е семейно представление посветено на уникалният природен феномен блатото “Мухалница”. В края на представлението младостта и старостта се срещат, за да постигнат едно ново ниво на разбирателство. Изключително в това представление е, че почти всичко в него е изработено от остатъчни и отпадъчни материали.

“Аз в пространството” (Пътуващ театър “Скрин”)

Ателие – на открито

“Аз в пространството” представлява набор от интерактивни игри и упражнения за деца. В рамките на 60 минути деца от различни възрасти имат възможността по забавен и иновативен начин да се запознаят с предизвикателствата, които среща един актьор разполагайки единствено със себе си на сцената. Координация, ориентация в пространството, въображение, ритмичност, бърза реакция в кризистна ситуация и много други ще навлязат в света на малкия човек, за да го предизвикат да стане голям! 

ДЕН 3 – 28 юни

Грозното патенце  (Моноспектакъл на Юлия Коларова)             

Представление за деца (4-12) – на сцената на Читалището

В този спектакъл популярната приказка е разказана по нестандандартен начин. В него актриса, кукли и рисуваната анимация ще си подадат ръка, за да представят една нова интерпретация на познатата на всички Андерсенова история. Да израснеш физически и да се разхубавиш е естествено, но да се промениш духовно, да надскочиш егото си и да станеш по-добър, не е никак лесно – това е … истинската красота! Взаимодействието между актрисата, куклите и анимационните герои изненадва зрителя и го въвежда в един изцяло нов вид театър. 

Творческо ателие „Кукли от прежда” с театър „Арт Ленд”