Американски мюзикъл в България

dsc_8051

На 18 ноември в Дерида Денс Център бяха представени резултатите от втората част на проекта „Американски мюзикъл“. След успеха на миналогодишния етап, реализиран на сцената на Столичния куклен театър, екипът продължава да развива практическите умения на българските актьори, въвеждайки ги в принципите на бродуейския мюзикъл. В рамките на една седмица те работиха с режисьора Шели Бътлър и хореографа Клер Кук, за да усвоят традиционни за мюзикъла танцови техники, съчетавайки ги с пеене и актьорско майсторство, така че всички тези елементи да се превърнат в органични за изпълнителите.

Ментори

Шели Бътлър (САЩ)

Има над 30 постановки на Бродуей, Оф-Бродуей (Ню Йорк) и в страната. Асоцииран режисьор на бродуейските постановки на мюзикълите „Момчетата от Джърси” (Jersey Boys), „Момчета и момичета” (Guys And Dolls) и „Трябваше да си ти” (It Shoulda Been You). Ръководила е разработването на над 20 нови пиеси и мюзикъли за престижни театрални компании като South Coast Rep, The Lark, Denver Center Theatre Company, the New York Musical Festival и New York Stage and Film.

Клер Кук (САЩ)

Хореограф, преподавател, танцьор и артистичен директор на Clare Cook Dance Theater. Хореографската и работа може да бъде видяна по сцените в Ню Йорк и Луизиана. Тя работи в различни жанрове като съвременен танц, експериментален театър, мюзикъл, опера и кино. Нейни представления са били част от New York Musical Theater Festival, Ars Nova’s ANT Fest, HERE Arts Center, Fringe Festival NYC, Berkshire Fringe Festival, Planet Connections Festival (на който печели наградата за най-добър хореограф), Bohemian National Hall и много други.

За актьорските техники екипът бе подкрепен от:

  • Гейбриъл Шанкс (САЩ) – Театрален режисьор, драматург, арт-мениджър и преподавател, Изпълнителен директор на The Drama League of New York.
  • Петър Каъков (България) – Театрален режисьор, арт-мениджър и преподавател в НАТФИЗ.
  • Музикален ръководител – Весела Делчева
  • Корепетитор – Мартин Марков
  • Превод на песните – Десислава Софранова

Проектът се реализира в партньорство с Дерида Денс Център и Столичен куклен театър.

Уъркшопът се осъществява с финансовата подкрепа на Посолството на САЩ в София и Фондация „Америка за България”, чрез програмата за театрален обмен със САЩ.