Общините и независимият артистичен сектор: възможни съ/трудничества

От 16 до 18 септември в София, в залата на ОКИ Дом на културата „Красно село” ще се проведе конференция на тема „Общините и независимият артистичен сектор: /не/възможни съ/трудничества”. Тя е част от проект „Развитие на механизми за сътрудничество между общините и независимия артистичен сектор в светлината на добри европейски практики”. Форматът ще бъде интерактивен, ще включва дискусионни модули и групови предизвикателства, така че резултатите да бъдат полезни за всички. Ще участват представители на общинските администрации, културни мениджъри и артисти на свободна практика от Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Пловдив, Русе, София и Шумен.

 

Конференцията е финално събитие на проект за анализ на програмите и финансиращите инструменти за култура на различни общини в страната. В рамките на три дни експертите и екипът на проекта ще имат възможност да споделят мнения и препоръки, както и да обсъдят предварителните резултати от изследването.

В продължение на два месеца културологът Нели Стоева проведе проучване върху общинските програми за проектно финансиране и мястото на независимия артистичен сектор в тях. Специално внимание се обръща върху механизмите за сътрудничество между тези програми и обмен на независима културна продукция между общини.

Събитието се организира от Фондация „Арт Офис” в партньорство с ОКИ Дом на културата „Красно село”, катедра “История и теория на културата”, Философски факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, Културен център към СУ “Св.Кл.Охридски” и  Бюро Творческа Европа – България.

 

Проект „Развитие на механизми за сътрудничество между общините и независимия артистичен сектор в светлината на добри европейски практики” се   изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2016 от Фондация „Арт Офис”.

 

00final-fish35x70-01